Om skriving: Jessica Schiefauer

Forfatter Elen Betanzo intervjuer skandinaviske forfattere. Dette er nummer fire i en serie blogginnlegg der Elen Betanzo stiller spørsmål til forfatterkolleger i våre naboland.

Skriving er 90 prosent helvetesarbeid og ti prosent lykke, mener Jessica Schiefauer. Med sin nyeste roman Pojkarna er hun nominert til Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur 2013. Den handler om fire jenter som trer ut av sin jentekropp og forvandles til gutter om natten. Ja, du leste riktig!

Jenter om dagen og gutter om natten. For et genialt plot! Fortell litt om hvordan du jobbet fram denne ideen.

Från början visste jag inte att jag skulle förvandla flickor till pojkar. Från början ville jag skriva om unga flickor som fick en dörr ut ur verkligheten på något vis. De hade maskerader och drömde om att vara några andra, jag funderade länge på att ge dem varsin superhjältekraft eller låta dem förvandlas till djur… men jag ville att det skulle hända på natten! Jag har alltid haft en känsla av att jag är annorlunda på natten mot på dagen, jag är lugnare, säkrare, starkare. Det där med “dagjag” och “nattjag” har alltid intresserat mig. En grund för historien var flickornas (och främst Kims) obehagskänsla inför den sexism och särbehandling de upplevde i sin vardag. Och så slog det mig: tänk om den bästa “maskeraddräkten” för de här flickorna vore en pojkkropp!

Pojkarna har også et sterkt element av magi i seg. Hvorfor valgte du å gå i denne retningen? Eller: Hva kan magi tilføre en historie?

Min första tanke när jag skrev var “hur kan jag ge Kim, Bella och Momo en väg ut ur deras jobbiga pubertetsverklighet?” Ganska tidigt var jag säker på att jag ville ge dem den vägen genom något övernaturligt eller magiskt. Jag tycker att sådana inslag kan sätta temat i en berättelse på sin spets: hur vore det om det var möjligt att byta sin flickkropp mot en pojkkropp? Hur skulle samhället se ut, hur skulle det förändras? Genom sådana frågeställningar kan magiska inslag lyfta temat i en berättelse!

Hva er de største forskjellene på å skrive for unge og voksne lesere, mener du?

Jag har faktiskt ingen aning. Jag tänker aldrig att jag ska skriva för unga, jag skriver helt enkelt. Jag tycker själv att Pojkarna lika gärna kunde vara en vuxenbok.

Hvordan vil du beskrive språket du bruker i bøkene dine?

Jag älskar böcker där språket är en stor del av upplevelsen. Jag är totalt ointresserad av böcker där språket är platt eller torftigt, hur spännande storyn än är. Jag tycker att Pojkarna fick ett väldigt rikt språk, ett språk som tar plats, ett språk som inte skäms för sig. Det är jag väldigt stolt över.

Og så det store spørsmålet: Hvorfor skriver du?

För att reda ut saker för mig själv. Det brukar börja med att jag går och funderar på en fråga, ett livsöde eller en händelse jag läst om i tidningen eller hört om på radio. Jag fantiserar kring det, grubblar på det, och efter ett tag börjar jag skriva om det ur någon synvinkel.

Hvem er dine forfatterforbilder?

Svårt att säga, jag försöker låta bli att ha förebilder, man får så lätt prestationsångest då. Men jag tycker mycket om t.ex Angela Carter, Sylvia Plath, Göran Tunström, Mare Kandre, Harald Rosenlöw Eeg och Sonya Hartnett.

Hva er favorittboka di?

Har ingen. Just nu läser jag Jeanette Wintersons självbiografi Varför vara lycklig när du kan vara normal?, den är jättebra och just nu tycker jag att den är det bästa jag läst. Men nästa gång jag läser en riktigt bra bok kommer jag tycka att den är den bästa!

Hva hører du på når du skriver?

Just nu lyssnar jag på t.ex. Global Communication, Source Direct och Future Sound of London under skrivandet.

Hva er ditt beste skrivetips?

Om du verkligen vill skriva: sluta inte, inte ens när det känns som att du kommer att kräkas och dö om du fortsätter. Skrivandet är 90% helvetesarbete och 10% ren lycka.

Jessica Schiefauer
Svensk forfatter, født 1978.
Har utgitt Om du var jag (2009) og Pojkarna (2011).
Ikke ennå utgitt på norsk.
Pojkarna vant svenske Augustpriset i 2011, og er også nominert til Nordisk råds pris for barn- og ungdomslitteratur.

 

 

Først publisert på ubok.no 19. januar 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *