[Topp tre] Samiske ungdomsbøker

Kulturjournalist Anne Wuolab deler tre av sine favoritter fra det samiske språkområdet.

Click here for a short synopsis of this post in English.

sms

Sms:at Sohpparis av Ann- Helén Laestadius, Podium, 2011
Dette er en bok som man kan kjenne igjen seg, spesielt om man søker etter røtter, historie og etnisk identitet. Her er også er en spennende kjærlighetshistorie, den første kjærligheten, som blir en motor i jeg-personen, Agnes, sin utviklingshistorie. Er den første i en serie på fire bøker med og om Agnes.

Ilmmiid gaska

Ilmmiid gaska av Máret Ánne Sara, DAT o.s, 2013
Dette er en spenningsroman som utvikler seg mot fantasy. Eller rettere sagt magisk realisme. To søsken, Lemme og Sanne, havner i en annen verden som rein. De er i ferd med å slaktes. Samtidig er det en samtidshistorie med Sápmi som utgangspunkt og rammeverk. Boken finnes som lydfil. Bok nummer to om søskene er kommet.

 

ealimacoavdda

Eallima čoavdda ganjal av Jens Martin Mienna, Davvi girji, 2010
Mobbehistorier er viktige, så også denne. Utgangspunktet er mobbingen fordi man ikke er gutt nok, same nok og fordi man har andre interesser enn fotball, motorsport og friluftsliv. Gutterollen problematiseres, og man får kjenne på vanmakten, de mørkeste tanker og rusproblematikk som ungdom kan havne i.

Les mer:
Solgunn Sollis anmeldelse av Ilmmiid gaska

Om bloggeren:

Anne Wuolab (f. 1970) er kulturjournalist og skribent med vekt på samiske uttrykk, hun bor i Sverige, men er født og utdannet i Norge.Anne er utdannet innen journalistikk, design og samisk språk og litteratur. Vil du lese flere tekster fra Anne kan du følge med på hva hun skriver for Barnebokkritikk.no.

English synopsis:

In this post culture journalist Anne Wuolab writes about her top three young adult novels from the Sami languages.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *