Svensk ungdomsroman fjernes fra undervisning etter foreldreprotest

kort kjol

I 1998 ble ungdomsromanen Kjort kjol av Christina Wahldén utgitt i Sverige. Det er en sterk historie om en 16 år gammel jente som blir voldtatt av to klassekamerater. Boken har blitt brukt som en del av pensum i store deler av Sverige, men i oktober ble boken fjernet fra undervisningen i Hammarö kommun etter protest fra foreldre.

Click here for a short synopsis of this post in English.

Kort kjol har i over 10 år blitt brukt i skoler over hele Sverige, men nå er det slutt på at alle elever i 8.trinn skal lese boken i Hammarö. I foreldrenes klage står det følgende:

Boken beskriver en grov våldtäkt i detalj med ett språk som inte lämpar sig för barn.

Bestemmelsen om å fjerne boken fra pensum har skapt reaksjoner i Sverige. Christina Wahldéns forlag, Rabén & Sjögren, la ut e-bokutgaven av Kort kjol til gratis nedlasting i 14 dager som en ren protest etter at klagen ble kjent. Kort kjol ble da lastet ned hele 3000 ganger. Hammarö kommun på sin side føler seg misforstått, og mener de ikke driver sensur, men omsorg. I en pressemelding på kommunens hjemmeside kan man lese at boken er fjernet fordi den skal ha skapt sterke reaksjoner hos enkelte elever.

Det beslutet är taget som ett resultat av omsorg om alla elever.

Dessverre er det slik at både unge jenter og gutter opplever voldtekt, da er det viktig at temaet belyses. Et samfunn må kunne snakke om voldtekt, og bøker kan gi leserne mulighet til å sette seg inn i hvordan en slik hendelse kan skje og hvordan det påvirker både offeret og gjerningspersonene. En bok kan være en inngangsport til viktige samtaler, og en historie lesere kan kjenne seg igjen i kan være et viktig vendepunkt for en som lenge har båret på en vond hemmelighet.

villig

I 2014 skrev Wahldén boken Villig. På forlagets hjemmesider skriver forfatteren følgende om sin nyeste roman:

Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad, varje år. Jag skulle önska att den inte behövdes, att den inte var aktuell. Ändå fortsätter unga människor, som ibland är yngre än boken, att läsa den. Våldtäkt, och synen på den, engagerar och upprör fortfarande. I Kort kjol har de varken mobiler eller Facebook. Jag har känt att den behöver uppdateras. Resultatet är våldsamt och kan uppfattas som provocerande. Men verkligheten är provocerande. Se Villig som Kort kjol 2.0.

Les mer:
Forfatter Wahldén om sensuren.

Jag skrev Kort kjol 1998. Vi pratar om en 17 år gammal bok. Kort kjol är den av mina drygt 40 böcker som har sålt allra mest genom åren och det är också den av mina böcker som ständigt är mest utlånad på biblioteken. Under 2014 lånades Kort kjol ut mer än 10 000 gånger.

Er det riktig at litteratur skal sensureres for ungdom? Hvem skal bestemme hva som er passende litteratur? Blir samfunnet mer tolerant, inkluderende og empatisk av å sensurere bort vanskelige tema? Hva mener du? Har du blogget om boken eller saken? Legg gjerne igjen en link til ditt blogginnlegg i vårt kommentarfelt.

Internasjonalt har vi sett lignende saker, men det er ikke så vanlig i Norden. Ungdomsromanen Speak av den amerikanske forfatteren Laurie Halse Anderson har flere ganger blitt sensurert/forsøkt sensurert i USA. Denne romanen handler også en ung jente som har opplevd en voldtekt.

English synopsis:

Kort kjol by Christina Wahldén is a Swedish young adult novel about a sixteen year old girl who is raped by two of her classmates. The novel was first released in 1998 by Rabén & Sjögren The novel has been used as a part of tutoring in Sweden for a decade, but in October the novel was removed from the curriculum in Hammarö kommun. Parents complained that the novel was too detailed and contained a language not suitable for the youths (age 13-14) reading the novel. The Nordic countries rarely see this form of censorship. The kommun and parents feels that media should focus on the fact that the removal of the novel was out of concern for the young readers’ well-being. They claims that some students have had a very strong reaction when reading the novel. The author and the publisher on the other hand feels that literature has to address what is happening and that novels for young adults have to cover all aspects of life, both good and bad. Sadly, rape does happen and the subject is important to be able to address openly.

1506719_10153998627120206_4232418838332426524_nMari er NUBBs prosjektleder og redaktør. Hun er, som resten av teamet i NUBB, glad i å lese og hun er lidenskapelig opptatt av litteratur for ungdom. Selv blogger Mari om ungdomslitteratur på bloggen Flukten fra virkeligheten og Escape In A Book. Mari driver også den norske bokbloggportalen Bokblogger.no.

2 thoughts on “Svensk ungdomsroman fjernes fra undervisning etter foreldreprotest

  1. Jeg kjenner at jeg er litt på foreldrenes side her, faktisk. Det kommer selvfølgelig mye an på hvordan læreren legger boka fram for klassen før den skal leses. Men tenk dere 20 13-åringer i en klasse, og det er en viss sjanse for at en eller flere av elevene aldri har lest en bok med sexskildringer. Da blir voldtektsskildringer deres første litterære bilde av sex. I verste fall blir de redde for å ha sex selv. Det er klart de bør vite at overgrep kan skje, men å få det skildret slik er noe helt spesielt. Mange lever seg sterkt inn i det de leser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *