[Topp tre] Bjørn anbefaler

Three great young adult novels. Thirteen different ways to grow up. That is how today’s guest blogger Norwegian librarian Bjørn Veen introduces his top three list. Read on and discover potential new favorite reads.

Apefjes, Ulvehjerte og Flammetenner av Tor Erling Næss og Sigbjørn Lilleeng

apefjs

Omslag: Cappelen Damm/Sigbjørn Lilleeng

Noe våknet i Martin i bok en. Noe våkner på grunn av Martin i bok to. Noe vekkes i Martin i bok tre. Hvis Martin er Apefjes, hvem har et Ulvehjerte? Og hva tenner flammene hos Martin?

Jeg liker så godt hvordan denne historien hele tiden elegant veksler mellom å bli fortalt som en bok og som en tegneserie. Fortellingen er både jordnær om det å vokse opp, og himmelsvevende om det å bli en slags superhelt.

Og hjertet mitt bare av Elen Betzano

Omslag: Gyldendal

Omslag: Gyldendal

Dette er historien om å ønske noen så sterkt at du gjør ting som ikke er så lurt. Om å glemme de rundt seg i jakten på den følelsen. Om å glemme seg selv. Om svik, om fester, om leting etter noen verdt å holde fast i, noen som holder deg fast tilbake.
Les denne.
Om du er ei jente som vil feste, har lyst på kjærest eller bare har lyst.
Om du har vært innenfor.
Om du har vært utenfor.
Om du har rota med feil fyr
Om du har savnet noen virkelig, virkelig mye.
Les denne.
Om du er gutt som vil feste, har lyst på noen, vil tøffe deg.
Om du har lyst å lære hvordan jenter tenker.
Om du har rota med en ukjent jente.
Om du har sneket øl på en fest.
Om du noensinne har hatt kjærlighetssorg.
Les denne. Du kan lære noe.

Skriv i sanden av Marjun S. Kjelnæs

Omslag: Samlaget

Omslag: Samlaget

Vi er alle hovedpersoner i vårt eget liv. Til tross for det bruker vi overraskende mye tid og krefter på hva andre tenker om oss, ofte uten vi noen gang får vite det. Denne boka har ti hovedpersoner, handlingen er satt til en helg i Torshavn på Færøyene, der de ti har sine egne forskjellige problem å stri med. Vi bor på innsiden av oss selv, det er ikke like lett å se oss selv fra utsiden. Boka viser den store forskjellen på egen oppfatning og andres oppfatning av noe som har skjedd. Det er mitt yndlingstriks i bøker.

Om bloggeren:

Jeg liker historier. Historier som viser meg noe nytt. Det er som å gå på utforsking, å ikke vite hva som skjuler seg bak neste sving. Jeg setter pris på historiefortelling i spill og på skjerm, men aller best liker jeg boka. En historie lest blir noe mer enn det som er skrevet, jeg bruker mine minner og meninger og gjør historien til min egen.

Og ungdomsbøker har ofte de beste historiene så jeg leser en del ungdomsbøker, og de jeg mener er verdt å fortelle andre om legger jeg ut på http://ungdomsboka.blogspot.no/

Bjørn Veen, Gjesdal folkebibliotek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *