Lex Bok av Sara Kadefors

“Efter att ha läst de första hundra sidorna trodde jag aldrig att jag skulle komma att tycka om den här boken, men någonting gjorde ändå att jag inte riktigt klarade av att slita mig ifrån den. Och tur var väl det, för även om jag inte på långa vägar skulle säga att det är en ny favorit hos mig, så visade den sig vara ett underhållande tidsfördriv för en eftermiddag som jag förmodligen annars skulle ha spenderat på Internet.”

Titel: Lex Bok

Författare: Sara Kadefors
Utgivningsår: 2013
Förlag: Lilla Piratförlaget
Sidor: 326

Lex går sista året i gymnasiet och är så less. Less på alla prestationskrav och hetsen om entreprenörstänk, som ställs på henne och andra unga i dag. I protest skapar hon alter egot Maya som via sin blogg revolterar mot allt vad framgångssagor heter. Men vad händer när bloggen plötsligt visar sig vara just en riktig framgång?

Efter att ha läst de första hundra sidorna trodde jag aldrig att jag skulle komma att tycka om den här boken, men någonting gjorde ändå att jag inte riktigt klarade av att slita mig ifrån den. Och tur var väl det, för även om jag inte på långa vägar skulle säga att det är en ny favorit hos mig, så visade den sig vara ett underhållande tidsfördriv för en eftermiddag som jag förmodligen annars skulle ha spenderat på Internet.

Det jobbigaste med början var den person som nämns i den här bokens titel, det vill säga Lex. Jag tycker inte om att tala illa om kvinnliga karaktärer med tanke på hur alldeles för mycket onödig negativ kritik som riktas mot dem jämfört med manliga karaktärer, men jag har nog aldrig stött på en så irriterande karaktär som hon i början av boken. Så negativ om precis allt och precis alla att det inte är sant, utan några som helst drömmar eller ambitioner i livet. På sätt och vis kan jag väl beundra det, så här i efterhand, hur författaren fick mig att vilja kasta boken i väggen för att jag var så förbannad på Lex. Skulle hon ha fortsatt bete sig på samma vis genom alla trehundra sidor vet jag inte vad jag skulle ha sagt, äsch, jag vet inte ens om jag skulle ha läst ut boken, men hur som helst, efter att Lex startade sin blogg så började hon även långsamt förändras och jag fann till och med mig själv fatta tycke för henne.

Bloggen, ja. Lex skriver den under namnet och personligheten Maya, som är en mystisk kvinna med ett tragiskt förflutet och djupa sår i sin själ, typ. Tillsammans med sin vän Jonathan köper hon kläder för tusentals kronor, sminkar sig med blodrött läppstift och bär blond peruk för att spela rollen som denna karaktär. Samtidigt som bloggen växer sig större får Maya allt fler inbjudningar till evenemang och förfrågningar om att bli intervjuad och det blir uppenbart att Lex två världar förr eller senare kommer att kollidera med varandra på ett eller annat vis.
Alltså, jag har mest blandade känslor för den här boken, kan man väl säga. Jag avskydde den inte, men jag älskade heller ingenting med den. Den var uppslukande och underhållande, men jag brydde mig inte om hur det gick för några av karaktärerna i den. Är ni intresserade av den tycker jag definitivt att ni ska ge den en chans, men det är inte en bok som jag kommer att trycka upp i era ansikten med hot om att jag inte längre kommer att vara er vän om ni inte läser den. Jag vet inte.

Vad jag tyckte minst om: De första hundra sidorna.
Vad jag tyckte mest om: Maya.
Läs om du tycker om: Jag kan inte låta bli att tänka på Adorkable av Sarra Manning, vilket förstås kan bero på att jag läste om den boken ett par dagar innan jag läste den här, men de påminner likväl onekligen lite grann om varandra.
Favoritcitat: Inget särskilt fastnade i mitt minne.
Dette innlegget er først publisert på bloggen Andrea i Boklandet.
“Välkommen in i en finlandssvensk flickas eget lilla underland, där hon berättar om böcker hon läser, böcker hon skriver och böcker hon älskar. Mest förtjust är hon i ungdomslitteratur om kärlek, övernaturliga väsen och andra världar, men slukar belåtet det mesta hon får tag på.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *