Uprisen 2016 shortlist – The Norwegian Youth Literature Award

47 Norwegian YA novels was released in 2015, all of them a possible candidate to win Uprisen 2016. Pupils in 30 school classes all over Norway has read and reviewed the titles. Today the jury has picked the five books Norwegian young adults liked the best in 2015.

In the video below you can watch the jury reveal the nominees to Uprisen 2016:

uprisen-tile

Mumiens mysterium by Tom Egeland, Aschehoug
Mumiens mysterium is Tom Egeland’s third book about Robert, and the second one in the series nominated to Uprisen. The first book in the series, Katakombens hemmelighet was a nominee back in 2014.

Publisher synopsis:

Robert hjelper moren sin med et større utviklingsprosjekt i Egypt. Et gammelt gravkammer skjuler hittil ukjente slektninger av en farao. Men gravkammeret er forseglet med en forbannelse. Og Robert viser seg å være den eneste som kan oppheve forbannelsen.

I morgen er alt mørkt – Marlens historie by Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm
Sigbjørn Mostue is no stranger to Uprisen. Last year the first book in the I morgen er alt mørkt series won the award. Can Mostue’s sequel earn him the award a second time? This is the third time Mostue has one of his books nominated to the Uprisen. The first time Sigbjørn Mostue had a novel nominated was in 2011, the book nominated then was Den siste magiker.

Publisher synopsis:

Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner. Nå har den nådd Norge. Marlen skjønner hva som venter: Dette er slutten på alt. Men hun nekter å gi seg, og sammen med familien forsøker hun å unngå døden. Som i alle kriser er det de svakeste – kvinner og barn – som er de mest utsatte. Marlen må stable alt hun har av mot og viljestyrke for å møte prøvelsene som venter.

#alfahann by Jan Tore Noreng, Gyldendal
Jan Tore Noreng has written several books for young adults, but this is the first time one of his books have been nominated to Uprisen.

Publisher synopsis:

Han har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk, og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram.

Men den som har ALT, har også ALT å tape.

Evna (Ravneringene 3) by Siri Pettersen, Gyldendal
Evna is the third and final installment of Siri Pettersens very popular Ravneringene trilogy. This is the first time Petterson has a book nominated to the award.

Publisher synopsis:

Etter å ha forlatt vår verden gjennom portene, havner Hirka i Dreysil, i de blindes verden. En verden hvor hun bare regnes som en utilstrekkelig halvblodsart. Men Hirka er også beviset på Graals virilitet, og skal lede de blindes invasjon av Ymslanda, hennes hjemland.

Hun står nå overfor sitt livs vanskeligste valg. Hvem er hennes folk? Er det de blinde, eller ætlingene? Hvem skal få hennes lojalitet? Og hva veier tyngst: Blodsbånd, eller båndet til dem hun vokste opp med?
For å kunne redde verden må Hirka bli alt hun har hatet og foraktet. En strateg. En kriger. En som kalkulerer med liv.

Glimt by Tor Arve Røssland, Samlaget

Tor Arve Røssland is well known in Upris context; this is the third year in a row he has a novel nominated to the award. Soledad was a nominee in 2015, and in 2014 Svarte Matilda III was one of five nominated to the award. Røssland is the only one of the nominees writing in New Norwegian. Check out Røssland’s blog, in which he reviews his own novels.

Publisher synopsis:

Jon flyttar til ei øy i havgapet med legemor si. Det vakre landskapet skjuler stygge løyndommar; for kvifor må ungdommane ut av ungdomshuset før klokka 19:33, og kva er det demente frk. Hansen eigenleg prøver å fortelje Jon? Kva har 2. verdskrigen å gjere med alt det mystiske som skjer?

How did the publishers do this year?
Cappelen Damm has one nominee, Gyldendal two, Aschehoug and Samlaget each has a title nominated.

NUBB congratulates all nominees, publishers and all the young adults who has made their contribution to Uprisen so far. We also congratulate Uprisen with its 10 years anniversary!

The winner will be made public at the The Norwegian Festival of Literature on Lillehammer in May.

More information on the Upris at the award’s website.

Have you read any of the nominated titles?
Which one is your favorite?

Mari HøeMari
Editor of NUBB.nu.
A 32 year woman with a passion for young adult literature. As of January 2016, she studies contemporary literature for children and young adult at NORSK BARNEBOKINSTITUTT.

You may also find Mari at one of her private blogs; «Flukten fra virkeligheten» or «Escape In a Book». She also runs the Norwegian book blog portal Bokblogger.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *