Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

It’s hard to find your own identity and even harder to get others to approve who you really are. Kesän jälkeen kaikki on toisin by Siri Kolu is one of the nominees for Finland’s Finlandia Junior award.

 

Click here for a short synopsis of this post in English.

This post has previously been published on kujerruksia.

Pride-viikolla luin teemaan sopivasti Siri Kolun uusimman teoksen Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava, 2016). Teoksessa pääsee törmäyttämään omia ajatuksiaan Peetun ja tämän läheisten toiveisiin ja pelkoihin ja miettimään omaa suhtautumistaan. Osaisiko sitä olla kannustava ja sellainen kuin toinen toivoisi? Vai menisikö sitä aivan puihin muuttuvan tilanteen edessä?

Peetu on ollut koko ikänsä Peetu, vaikka papereissa lukee edelleen Petra ja henkilötunnuksen loppuosa on väärä. Täysi-ikäisyyden koittaessa on kuitenkin mahdollisuus päästä korjaavaan leikkaukseen, saada oikeanlaiset paperit ja virallinen vahvistus identiteetilleen. Isä haluaa helpottaa odotusta ja lahjoittaa kymmenen purjelentokertaa kanssaan, kymmenen kurkotusta taivaaseen. Ilmassa voi puhua isän kanssa juttua, joihin maan kamaralla sanat eivät riitä ja siellä saa myös etäisyyttä juttuihin, jotka sattuvat kuin ei mikään koskaan.

Kolu on vakuuttanut minut kerta toisensa jälkeen kirjoillaan. Rosvolat ovat mahtavaa ääneenlukemista autossa, joten taidokkuus tässä teoksessa ei varsinaisesti yllättänyt. Tässä kuitenkin huumorin ja hauskanpidon sijaan ärsytettiin itkukanavia ihan kunnolla. Lyhyeen mittaan on saatu paljon asiaa, tärkeää ja paikoin raskastakin, lentämisen keveys kuitenkin tasapainottaa ja irrottaa jalat maasta. Tärkeintä on Peetu, Peetun tarina ja hyvä niin.

Kesän jälkeen kaikki on toisin on hieno teos. Se ei huimaa päätä pituudellaan, mutta on silti täynnä asiaa. Peetuja kulkee täällä maan kamaralla vaikka kuinka paljon ja he ansaitsevat saada äänensä kuuluviin ja sen lisäksi olla osa massaa, ne joihin katse ei sittenkään pysähdy sillä he ovat vain.

HelMet-haasteessa olkoon tämä teos, jossa kirjan nimi viittaa vuodenaikaan.

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin
Otava, 2016. 112 s.

About the blogger:

Linnea Peurakoski is a 28 year old chemistry and biology teacher who moonlights as a culture blogger. Books hold a special place in her heart though she also ventures a lot among theatre and other performing arts.

 

In English:

In this novel you’ll get to know Peetu’s mind and you are introduced to the hopes and fears of those near Peetu, and at the same time you start to think of your own attitude.

Peetu has always been Peetu, although the papers says Petra, and the last number on the identity number is wrong. But when Peetu turns 18 there’s finally a possibility for remedial surgery, getting right papers and official confirmation of identity.

In this novel you’ll cry a lot. There’s so much happening, important matters and heavy things at times, in a few pages. Luckily, the lightness of flying is balancing it all and takes your feet from the ground.

This is a wonderful novel. It’s short but full of issues. There’s so many who are like Peetu and they deserve to be heard and to be within the crowd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *