Bloggers: The best Nordic reads of 2016 – part 1

We have asked some of our bloging friends to share their Nordic favorites of 2016. Today we have three Norwegian bloggers who shares their favorite reads with us. Perhaps you’re in need of tips on what to read next or looking for a Christmas present? Look no further, here are books ready for wraping and worthy of a place underneath a tree.

kommerviikke

First out is Lena. Lena is a teacher and passionate reader and is here today to talk a bit about her favorite reads of 2016:

Det var svært vanskelig å velge ungdomsbokfavoritter fra Norge, og i 2016 har jeg lest flere som har utmerket seg. Men om jeg blir tvunget til å velge to bøker som fortjener å bli lest, er det umulig å overse “Nærmere kommer vi ikke” av Monika Steinholm. Den handler om Jens og Edor, som finner kjærligheten i hverandre. Edor og Jens har annethvert kapittel, noe som gir leseren et godt innblikk i begges kaotiske følelsesliv. Temaet er brennheit og Steinholm skriver fengende om hvordan det føles å være på sidelinja.

NedrejordHvemerjeg_fargetest

En annen bok som festet seg, er “Hvem er jeg når du blir borte?” av Kathrine Nedrejord. Her blir vi kjent med Jenny og bestekameraten Henning. En gutt i Jennys klasse tar livet sitt og Henning rømmer. Samtidig er Jenny forelska i Julian og lurer på om det er lov å kjenne på sånne følelser når resten av bygda er i sorg. Det som er så fint med denne boka, er at den holder beina godt plantet på jorda og lar de unge få komme til orde samtidig som det raser sammen rundt dem.

Anbefales varmt!

Do check out Lena’s book blog “Les mye“.

Synne is up next. Synne is an experience children’s and young adult librarian and here are her favorites from 2016:

Hvem er jeg når du blir borte? av Kathrine Olsen Nedrejord forteller om to bestevenner som holder sammen i annerledeshet i ei lita kystbygd i Finnmark. En vinter opplever de ei solid vennekrise: Den stilleste gutten i Jennys klasse har hengt seg, og Henning reagerer så spesielt på det. Hvorfor? Jenny blir samtidig intenst forelska i streitingen Julian, og døden, som kan ta hvem som helst, blir vanskelig å bry seg om. Helt til Henning forsvinner.

Mørket kommer innenfra av Tyra Teodora Tronstad er en mørk og realistisk dystopi med handling fra en krigsherjet by. Max og Linnea har gått på samme skole, men havner på motsatte sider i borgerkrigen familiene deres er innblandet i. Snart er de alene på hver sin kant, uten noen å stole på og med nye, nesten absurde valgsituasjoner rundt hver sving.
Sannhet blir løgn, motstand blir forræderi og brødre blir fiender. Hva er det som gjør at vi mennesker klarer å fortsette likevel?

9788202484057

Megzilla av Gro Dahle (illustrert av Kaja Dahle Nyhus) er ei illustrert, intens og poetisk fortelling om hvordan en kan føle seg helt fremmed i kroppen som forandrer seg, og leve med foreldre som ikke forstår og heller invaderer. Men etter hvert finner jenta seg selv, sin stemme og også Den første kjærligheten, med kropp og følelser.

Det hjelper ikke å blunke av Lene Ask forteller om den første, intense forelskelsen på en utrolig levende og bra måte. Lilly har leppe-/ganespalte, men det har ikke gjort så mye før nå, når guttene begynner å stirre på puppene hennes, og bestevennen Are plutselig blir noe mer enn en venn. Aldri har hun følt seg så stygg og annerledes. Hvem kan vel elske henne?

Check out Synne’s blog Lesehesten fra Sørlandet to read about more great books. If you are interested in writing you might want to read about Synne’s NaNoWriMo project as well.

Last but not leas we’ll introduce you to Nina. Nina is a book blogger turned children’s and young adult librarian – these are her best reads of 2016:

«Det hjelper ikke å blunke» av Lena Ask (Gyldendal, 2016)

En lettlest, men sterk bok om det å komme i puberteten,  og ikke se helt ut som de andre. Lilly har leppe- og gane spalte som gjør at hun ikke føler at hun kan konkurrere med de andre jentene i klassen, da hun blir forelsket i bestevennen Are. Dette skaper en del forviklinger både i vennskapet med Are og på hjemmebane med foreldrene, da Lilly begynner å gjøre opprør. Godt driv i historien, og du kommer nært på karakterene.

«Mørket kommer innenfra» av Tyra Teodora Tronstad (Aschehoug, 2016)

En høyst aktuell bok om det å befinne seg midt opp en i borgerkrig (lignende situasjon). Linnea og Max møtes mot alle odds. De er begge på flukt i sin egen hjemby der kriminelle bander har overtatt makten, og er stadig i konfrontasjon med myndighetene. Historien veksler mellom å fortelles av Linnea og Max , og historien drives fremover av godt og enkelt språk, spennende karakterer og ikke minst bra historie.

9788202503826

«Fangarmer» av Tore Aurstad (Cappelen Damm, 2016)

En grøsser & spenningsbok du ikke lett legger fra deg. Fra første siden drar forfatteren meg inn i historien og jeg kan love deg at det blir litt gåsehudøyeblikk iløpet av boken. I 1928 skrev den amerikanske grøsser/skrekk forfatteren H. P.
Lovecraft grøsserfortelling The call of Cthulhu, som skildrer skrekkopplevelsene til den norske sjømannen Gustaf Johansen i Sørishavet. Johansens unge naboer (Amund Nordfjord og hans familie) i Oslo forteller hva som skjedde videre der Lovecrafts historie slutter.  Altså en skikkelig pageturner!

Read about Nina’s bookish adventures over at her blog I Ninas bokverden

Have your read any of our blogger’s best reads of the year? Do you have another favorite book perhaps?

Mari HøeMari
Editor of NUBB.nu and passionate about young adult literature. As of January 2016, she studies contemporary literature for children and young adult at NORSK BARNEBOKINSTITUTT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *