[Top Three] Current subjects of 2016 by Päivi Heikkilä-Halttunen

Three Finnish books chosen by Päivi Heikkilä-Halttunen with current subjects!

 

Click here for a short synopsis of this post in English.

 

Nämä kolme viime vuonna ilmestynyttä romaania todistavat hienosti, kuinka nopeasti nuortenkirjallisuus tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin. Turvapaikanhakijoiden määrä on parin viime vuoden aikana Suomessa kymmenkertaistunut.

Romaanit eivät kuitenkaan alleviivaa monikulttuurisuutta tai vierauden tuntoja. Keskiöön nousevat nuoruuden perusasiat: identiteetin etsintä ja rakkaus.  

 

Seita Vuorela: Lumi, viimeistellyt Vilja-Tuulia Huotarinen, WSOY 2016, kansikuva Terhi Ekebom.

 

Seita Vuorelan (1971–2015) postuumisti julkaistu Lumi kertoo Siamakin ja tämän sukulaistytön Atishan sekä heidän sukunsa tarinaa. Teheran ja kulttuuriset verisiteet vaikuttavat heidän elämäänsä myös Suomessa.  Atishan blogitekstit ja H. C. Andersenin Luminkuningatar-sadun muunnelma toimivat taustatekstinä romaanin kantavalle teemalle, identiteetin työstämiselle.

Lumi on rosoinen ja intensiteetiltään vaihteleva teos, mutta Seita Vuorelan ääni ja vimma kyllä kuultaa siitä vahvasti ja tunnistettavasti läpi.

 

 

Esko-Pekka Tiitinen: Neljän tuulen paita, Aula & Co 2016, kansikuva Elina Salonen.

Esko-Pekka Tiitisen Neljän tuulen paita kertoo suomalaisesta Pekko-pojasta ja Lappiin äitinsä kanssa muuttaneesta kurdityttö Damlasta.  Kumpikin  kaipaa isäänsä:  Damlan isä on mukana vastarintaliikkeessä, ja hänestä ei ole kuultu aikoihin. Pekon isä on Libanonissa rauhanturvaajana.

Esko-Pekka Tiitinen luottaa nuoren lukijansa oivaltavan romaanin isommat kaaret ihan itse. Kemissä 2015 perustettuun rasistiseen Odinin soturit -ryhmittymään viitataan, mutta antaessaan yhdelle ryhmän jäsenelle kasvot ja valottamalla tämän menneisyyttä, kirjailija ei sorru liian helppoihin ja leimaaviin ratkaisuihin. Kaikissa Tiitisen nuortenromaaneissa kajastelee aina toivonkipinä: onnelliseksi kiertyvässä lopussa kuvataan kuntalaisten ja Punaisen Ristin yhdessä järjestämää tervetulotilaisuutta kuntaan muuttaville pakolaisille.   

 

Juuli Niemi: Et kävele yksin, WSOY 2016, kannen suunnittelu Laura Lyytinen.

Juuli Niemen ensimmäinen  nuortenromaani  havainnollistaa upeasti  yhteiskunnallista eriarvoistumista ja syrjäytymistä sekä nuorten että aikuisten kokemana.  Adan ja Kosovosta Suomeen muuttaneen Egzonin tiet risteytyvät ja sen jälkeen mikään ei ole enää ennallaan.

Romaanin kansikuva antaa aivan väärän kuvan teoksen sisällöstä: Adan ja Egzonin rakkaustarina on karu ja silti kaunis. Mitään onnellista loppua ei lukijalle voi luvata, mutta rakastumisen hapuilevaa hurmosta ei ole pitkään aikaan kuvattu suomalaisissa nuortenromaaneissa yhtä aistimusvoimaisesti.  Kirjan nimestä muotoutuu itsetunnon metafora. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta keskushenkilöt  voivat kävellä pystypäin koulun pihan halki.

Juuli Niemi sai romaanistaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

 

 

About the blogger:

Päivi Heikkilä-Halttunen is Finnish free researcher of children and youth literature, critic and educator. Her thesis (2000) discusses about Finnish children and youth literature in 1940-1950. She has acted as children’s literature and cultural multitalent since year 1986.

She’s been assisting member of Nordiska rådet – Nordic children and youth literature award – council since 2013.

Her intrests are as board as published children and youth literature.

She started her blog, Lastenkirjahylly, on autumn 2009. There she reviews new children and youth literature and sometimes she lifts up some books forgotten from the last centuries. She also writes about children and youth literature in Finnish news paper Helsingin Sanomat and magazines Onnimanni and Kuvittaja.

In English:

These three novels from last year greatly proves how fast youth literature gets hold of current issues. The amount of asylum seekers in Finland has grown rapidly in few years.

Still, these novels aren’t underlining multiculturalism or unfamiliarity feelings. There’s the youth basics in the centre: finding identity and love.

Lumi by Seita Vuorela is rough and it’s intensity varies through the book, but the voice and frenzy of Seita Vuorela is identifiable.

Neljän tuulen paita by Esko-Pekka Tiitinen trusts that the youth realises those big turns in the novel all by themselves. The author isn’t succumbing into easy and stigmatising solutions. In all Tiitinen’s novels there’s always the spark of hope.

Don’t trust the cover of Et kävele yksin by Juuli Niemi. The love story of Ada and Egzon is harsh but beautiful. There’s no happy ending but there’s still such deep description of love in the story which is so rare in Finnish youth novels.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *