Sini Helminen: Kaarnan kätkössä

Kaarnan kätkössä by Sini Helminen is a book about finding yourself by finding out where you come from. This book is the first part of the new series called Väkiveriset.

Click here for a short synopsis of this post in English.

This post has previously been published on Neverendingly.

Takakannesta:

Bling. Yksi känninen kännykkäkuva ja Pinjan elämä on pilalla. Poikaystävä ja kympin koenumerot ovat historiaa, ja nipottava äiti pakottaa hänet kesätöihin. Puistohommissa Pinja kohtaa erikoisen Virven, pihkantuoksuisen punapään, jota kohtaan hän tuntee selittämätöntä vetoa. Pinjan on kuitenkin vaikea päästää ketään lähelleen, sillä hän kantaa selässään varjeltua salaisuutta, jonka juurista hänen on pakko saada tietää enemmän.

Pinjaa kiusaavat hallusinaatiot Tuulia-nimisestä tytöstä, joka inttää hänen suonissaan virtaavan metsänväen verta. Sitten kuvioihin ilmestyy vielä komea nahkatakkipoika, joka häikäisee Pinjan niin, ettei hän huomaa tämän silmien punaista vivahdetta, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kaarnan kätkössä aloittaa neliosaisen reaalifantasiasarjan Väkiveriset, jossa kotimainen mytologia tunkeutuu elävänä ja kihelmöivänä nuorten arkeen. Jännitys ja romantiikka punoutuvat huumorin säikeisiin.

En ole aikaisemmin tainnut lukea mitään kirjallisuutta, joka sisältäisi kotimaista mytologiaa. Niinpä Sini Helmisen Kaarnan kätkössä oli mukavaa vaihtelua fantasiakirjallisuuden saralla, ja tartuin kirjaan mielelläni.

Tarina lähtee helposti liikkeelle ja kirjan lukeminen on kevyttä ja nopeaa. Kirjan luvut eivät ole kovin pitkiä, mutta jokaisessa luvussa on jokin oma sisältönsä, johon luvun latinankielinen otsikointikin viittaa. Jokaisesta otsikosta on kirjan takana suomennokset, mitä se tarkoittaa ja mistä sanonta tulee. Minusta tämä otsikoinen oli erilainen ja mukava lisä tähän kirjaan.

Päähenkilö Pinja oli alkuun ehkä hieman rasittava. Tuntui hassulta, että ero poikaystävästä aiheutti hänen elämässään niin suuren muutoksen, että koko tulevaisuus romahti. Toki kirjan juonen kannalta se oli erittäin oleellista, koska jos Pinja olisi tulevaisuudensuunnitelmistaan pitänyt kiinni, ei tätä kaikkea muuta olisi tapahtunut.

Lempihahmoikseni muodostuivat Virve ja Tuulia. Virve erottui kirjasta persoonallisuudellaan ja selkeillä luonteenpiirteillään sekä mielenkiinnon kohteillaan. Virven ajatusmaailma myös tuntui olevan selkeä, toisin kuin Pinja taas etsii itseään ja arvojaan. Tuulia taas oli suorasanainen ja huumorintajuinen hahmo, vaikka ikäisekseen vanhemman oloinen.

Suomalainen mytologia oli myös hyvin sisällytetty kirjan maailmaan ja siitä saatiin hienot fantasiaelementit. Kuvaus metsästä sai selkeät mielikuvat päähäni ja alkoi tehdä itsekin mieli päästä kesällä metsään kulkemaan.

Kaiken kaikkiaan kirja oli minusta hyvä. Se sopii hyvin yläkouluikäisille, joita kiinnostaa helppo fantasia tai suomalainen mytologia. Kirja ei ole mitenkään rankka, mutta silti vanhemmatkin lukijat viihtyvät sen parissa. Kirjasta selvästi huokuu aloitusosan energia ja jäänkin mielenkiinnolla odottelemaan syksyä, jolloin Väkiveristen seuraavan osan pitäisi ilmestyä!

Kirja: Kaarnan kätkössä
Kirjailija: Sini Helminen
Sarja: Väkiveriset #1
Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2017
Sivuja: 220

About the blogger:

Mira is a 24-year-old librarian from Finland. She loves to read ya-literature and is always ready to talk about the books. She has blogged about books in Finnish in her book blog called Neverendingly since June 2016.

Besides reading, she loves to play with her dog, watch movies and TV-shows, sometimes knit and just hang out.

In English

I haven’t read earlier anything literature with Finnish mythology. That’s why Sini Helminen’s Kaarnan kätkössä was a lovely change in Finnish fantasy literature. The story is easy going and the book is light and easy to read. Every chapter has a Latin title, which is nice and special add to the book.

Pinja is the protagonist, and she’s at first a little bit annoying. She breaks up with her boyfriend and throws away all her future plans. My favourite characters were Virve and Tuulia. Virve is quite individual and she has clear personality traits. Tuulia is outspoken and she has amazing sense of humour.

All in all, this book was good. It is very good book for junior high school students, who are interested in easy fantasy or Finnish mythology. The book is not very hard, but still older readers can enjoy it too.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *