Green books from Finland

In May, the nature is starting to wake up after winter: birds are singing, there’s buds on trees, grass is growing. Because everything is going greener and greener we decided to make a green theme for May and make a collage of Nordic YA books published in Finland which have green covers.

 

Toukokuussa luonto alkaa heräillä talven jäljiltä: linnut laulaa, puihin tulee silmuja, nurmikko vihertää. Vehreyden vuoksi onkin hyvä ottaa toukokuulle teemaväriksi vihreä ja tehdä pieni kollaasi vihreäkantisista pohjoismaalaisista kirjoista. Toivottavasti löydät jotakin mielenkiintoista luettavaa kesän kynnykselle!

 

Marianne Backlén: Kopparorm (Fontana Media, 2008)

Christian, femton år, flyttar till huvudstaden tillsammans med mamma och lillasyster Sara. Skolan är e trist betongbyggnad men kompisarna verkar åtminstone ok. Kim övar parkour och friidrott, Lotta är aktivist. I samma trappa bor kurdiska Bayram som liknar en popstjärna.

Men på metrostationen stryjer skinnskallarna omkring. De har kalla ögon, som ormarna i sandöknen i Namibia…

 

 

 

 

 

Tuija Lehtinen: Traktori (Otava, 2007)

Viisitoistavuotiaan Rikin elämä muuttuu kertaheitolla. Ensin tyttöystävä hylkää ja sitten vielä isoeno kuolee ja jättää perinnöksi vanhoja kodinkoneita ja melkein kolmekymmentä vuotta vanhan traktorin. Hylätylle tilalle konetta ei voi jättää, joten Riki ajaa traktorikortin ja lähtee liikkeelle.

Hän tapaa halki Suomen kulkevalla traktorirallillaan koko joukon omaperäisiä ja arvoituksellisia ihmisiä – ja huomaa siinä sivussa toteuttavansa isoenon täyttymätöntä unelmaa.

 

 

 

 

Annika Luther: Ivoria (Söderström, 2005)

Sidikin perhe Norsunluurannikolta on saapunut Suomeen yritettyään turhaan saada oleskelulupaa ensin Ranskassa ja sitten Ruotsissa. Perhe on kehittänyt lukuisissa odotussaleissa istuttuaan leikin, Ivorian, jonka avulla saa ajan kulumaan ja turvattomuuden tunteen loittonemaan.

Suomessa kaikki näyttää sujuvan hyvin, mutta eräänä päivänä poliisit ryntäävät sisälle perheen huoneistoon. Muut perheenjäsenet viedään pois, mutta perheen 16-vuotias poika Alphonse pakenee parvekkeen kautta hyiseen Helsinkiin. Onneksi Alphonse tapaa hämärässä kaupungissa omaperäisen Una Alexandran ja auttaa tämän pulasta. Una on lukion ensimmäisellä luokalla ja ryhtyy vuorostaan auttamaan Alphonsea. Näin alkaa ystävyys, joka muuttaa molempien elämän suunnan.

 

 

 

Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsänpeittoon (Tammi, 2011)

Miksi outo, puita halaava nainen ilmestyy hänen tielleen niin Lapin tuntureilla kuin kotikaupungissa?

-Luulenpa, että on käynyt sillä tavalla, että sinä olet saanut perääsi hengen, sanoo Romppainen, kun Jouni uskoutuu entiselle opettajalleen. – Sitä en osaa selittää, miksi niin on käynyt ja mitä se sinusta haluaa.

Jounin äiti on kolttasaamelainen ja hän on kadonnut kun Jouni oli pieni. Liittyvätkö salaperäiset tapahtumat jotenkin äitiin, onko hän joutunut metsänpeittoon vai mitä hänelle on tapahtunut? Jounin kotipihaan asettuva huuhkaja osaisi varmasti vastata, kun sitä vain ymmärtäisi.

Jouni alkaa selvittää arvoitusta yhdessä ystävänsä Mikon kanssa. Apuna hänellä on Siisjoen Siidan jäsenluettelo ja Romppainen, josta paljastuu yllättäviä samaanin taitoja.

Yliluonnollisten tapahtumien lisäksi Jounin pää joutuu pyörälle myös luonnollisten tapahtumien takia. Romppaisen tytär Matleena on Jounin rinnakkaisluokalla ja ensirakkaus iskee Jouniin moukarin lailla. Pelko ja rakkaus, salaisuudet ja tosi muuttavat Jounin elämän.

Huima tarina joka vie mukanaan kuin myrskytuuli.

Jounin tarina jatkuu Haltijan poika (Tammi, 2013) -kirjassa.

Kuulen kutsun metsänpeittoon oli Topelius-palkintoehdokkaana vuonna 2012.

 

 

Terhi Rannela: Scarlettin puvussa (Otava, 2011)

Viivi Lintunen bloggaa innolla vaatteista, klassikkoelokuvista ja
suosikkinäyttelijästään Vivien Leigh’stä. Vanhan ajan lumoa rakastava nuori nainen haluaa myös pukeutua omaperäisesti. Ja ihan niin kuin Tuulen viemää -elokuvan Scarlett, Viivikin tekee vaatteet itse, vaikka vanhoista verhoista!

Viivi on haaveillut vanhojen tansseista pikkutytöstä asti. Pääosassa olisi ylimaallisen tyrmäävä Mekko ja pakollisena rekvisiittana Aki, jonka kanssa Viivillä on ollut on-off-suhde jo pitkään.

Yllättävä puhuri heittää kaikki Viivin haaveet nurin: poikaystävä Aki iskee silmänsä mitättömään Oliviaan ja Viivi menettää tanssiparinsa. Ja kun paha poika Reko palaa kaupunkiin, Viivin elämässä kaikki entinen on yhtäkkiä tuulen viemää.

 

 

Salla Simukka: Kipinä (WSOY, 2006)

Tapio matkaa vanhempiensa Hannan ja Eevan ehdotuksesta viettämään kesälomaansa Prometheus-leirille.

Tarkkailijana tunnettu Tapio ei alkuun ole itse leiristä juurikaan innoissaan., mutta leirillä Tapio kuitenkin huomaa tutustuvansa uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin, ja päivät tuntuvat kuluvan liian nopeasti. Erityisesti Tapio viihtyy erään leirin apuohjaajan, Moonan, kanssa.

Kipinä aloittaa viisiosaisen Tapio ja Moona -sarjan.

 

 

 

Mimmu Tihinen: Sokerista, kukkasista (Gummerus, 2006)

Melissa on kadonnut. Ikä 15, pituus 172, kaunis, fiksu ja taitava – tuiki tavallisen Mintun epäidenttinen kaksoissisko.

Aluksi kaikki tuntuu vain vitsiltä. Melissan huomiohakuisuudelta, kepposelta. Vähitellen huoli syrjäyttää kiukun, kun poliisit ja iltapäivälehdet aloittavat oman työnsä. Minttu etsii siskoaan, mutta samalla hän muistelee, hahmottaa tyttöjen elämää ja ihmissuhteita. Äiti yrittää jaksaa eteenpäin ja isä tulee Belgiasta, vaikka siellä odottavatkin uusi vaimo ja pian syntyvä vauva.

Lohduttomuus ja epävarmuus painavat raskaasti koko perhettä, ystäviä ja poikakaveria. Kun Melissa viimein löytyy, on shokki täydellinen. Miten näin on voinut käydä?

 

 

Jarkko Tontti: Vedeeran taru (Otava, 2012)

Haltijatyttö Vedeeran ja ihmispojan kielletty ystävyys joutuu koetukselle, kun Vedeera valitaan tärkeään tehtävään

Varo ihmisiä, pysy poissa heidän mailtaan, älä koskaan luota heihin. Näin Vaahterametsän haltijavaltakunnassa asuvalle Vedeeralle on opetettu niin kauan kuin hän muistaa. Lempipaikassaan joen rannassa hän kuitenkin tapaa ihmispoika Korilin, ja nuoret ystävystyvät.

Haltijoiden ja ihmisten suhteita kiristää arvokas helmisimpukkalöytö. Se kenelle simpukkasaari rikkauksineen kuuluu, ratkaistaan kilpa juoksulla vuoren huipulle. Sekä haltijoiden että ihmisten keskuudesta arvotaan yksi nuori edustamaan omaa maataan. Haltijoiden kuningatar vetää esiin Vedeeran nimen, ja äkkiä tytön käsissä on haltijavaltakunnan tulevaisuus.

Mutta kehen voi luottaa, ja kenen puolesta taistella? Uskaltaako Vedeera toimia vastoin oppimiaan sääntöjä, jos tuntee ne vääriksi?

Vedeeran taru voitti Lasten LukuVarkaus -palkinnon vuonna 2013.

 

Kalle Veirto: Pelastakaa jalkapalloilija Lumperi (Karisto, 2003)

Uuden, rennon jalkapallosarjan aloitus: tässä on potkua enemmän kuin Beckhamissa – tyylistä puhumattakaan!

Periaatteessa Arilla on kaikki hyvin: jalkapallo sujuu, seurustelu sujuu, koulu menettelee ja kotonakin on kaikki hyvin. No kieltämättä joskus koko maailma tuntuu pyörivän isoveljen menestyksekkään jalkapallouran ympärillä – isä ainakaan tuskin muistaa, että kotona palloilee vielä toinenkin poika. Tyttöystävän kanssakin tietty voitaisiin edetä hiukan nopeampaan tahtiin… Ja sitten pelikaveri Jarttu Lumperi ilmoittaa olevansa tulossa hulluksi. Vain maajoukkueen voittaminen voi auttaa. Mutta miten voi voittaa maajoukkueen, jos häviää seurajoukkueillekin viidellä maalilla?

Pelastakaa jalkapalloilija Lumperi aloittaa uuden, vinkeän jalkapallosarjan, jossa on paitsi itse peliä myös hulvatonta sananvääntelyä ja rivien väliin viskattuna vielä vakavaa asiaakin.

 

Mats Wahl: Näkymätön (Den Osynlige) (Otava, 2005)

Rikostutkija Harald Fors jäljittää Hilmer Erikssonia, tavallista ja hiljaista 16-vuotiasta koulupoikaa, joka on kadonnut ruotsalaisella pikkupaikkakunnalla. Hilmerin koulun seiniin on töhritty hakaristejä ja kaksoissalamoita, maahanmuuttajia on pahoinpidelty.

Vaikka syylliset tiedetään, koulussa ja kunnassa vallitsee yleinen välinpitämättömyys eikä kukaan tahdo myöntää, että kysymys on uusnatsismista, sillä se häiritsisi pahasti poliitikkojen kunnianhimoista matkailuhanketta.

 

 

 

About the bloggers:

Mira Kotanen is a 24-year-old librarian from Finland. She loves to read ya-literature and is always ready to talk about the books. She has blogged about books in Finnish in her book blog called Neverendingly since June 2016.

Besides reading, she loves to play with her dog, watch movies and tv-shows, sometimes knit and just hang out.

 

Hanna Roslöf is 29-year-old NUBB’s editor and soon to be a librarian from Finland. She reads, sings, acts and knits. You can also find her from her own blog The Wonderful World of Lilli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *