Good books to travel with

Summer vacation! What a lovely time to go on an adventure! Is there an unexplored island in a nearby lake which you would like to explore a bit? Or maybe you would like to visit another country? Meet new people, taste new foods. Or maybe you are planning a road trip across the country with your friends? Remember to keep log book of your adventures, too! But what to do with those long hours in a car, plane or on a rainy day at your destination when you don’t feel like adventuring? Or at nights when you are settled in with your friends? A good ghost story would be a perfect for the situation, right?

Books to the rescue! E-books are handy when traveling: you can have as many books as you like with you but they won’t take all the space on your luggage, backpack or rucksack. And they only weight as much as the device which stores them (e-book reader, laptop, cell phone, tablet). Just make sure you have enough battery life in your device for the trip and charger at hand.

Here’s a bunch of good books to travel with which you can all find from Finnish libraries, in Finnish and Swedish. Check out the availability of the books from http://ekirjasto.kirjastot.fi/

Ari Paulow: Aavesaaren arvoitus (Otava, 2014)

Viisikko-henkinen dekkarisarja vetoaa ahmimisikäisiin tyttöihin ja poikiin. Samppa, Elli, Marko ja Anssi lähtevät kesätienestien perässä Hailuodon Sunikariin. Jo venematkalla saareen tapahtuu outoja, kun humalaiset nuoret miehet yrittävät kaahata nuorten veneen kumoon. Hailuodossa kuvataan elokuvaa, ja kuvausryhmäkin on jo ehtinyt tehdä tuttavuutta rehvakkaiden venekaahareiden kanssa. Mutta miksi joku yrittää väen väkisin pelotella nelikon tiehensä? Liittyvätkö lukuisat eri puolilla Suomea tapahtuneet asuntomurrot kuvausryhmään? Ei kai kyse ole huumeista? Siitä nuorten on otettava selvää.
Summer / Schoolchildren / Secrets / Islands / Summer job / Painting / Summer houses / Cinematography / International crimes / Archipelago / Hailuoto / Bay of Bothnia 

 

Terhi Rannela: Amsterdam, Anne F. ja minä (Otava, 2011)

– Maailma kutsuu, Neiti Kolmiodraama. Nyt me Koistisen kauniit naiset menemme valloittamaan Hollannin, äiti sanoo. Kertun 15-vuotispäivä on päättynyt nolosti. Hän on lopettanut suhteensa Miraan tekstarilla. Ei kovin kypsää. Tuore virtuaalisuhde Jimiin kukoistaa, mutta Mira on raivoissaan. Kertun pelastukseksi luksusmutsi vie tuhlaajatyttärensä syyslomalle Amsterdamiin. Mutterissa on kelpo kallonkutistajattaren vikaa. Rakkausromaanien kirjoittajan pätevyydellä ja vinolla huumorillaan hän terapoi tytärtään samalla kun esittelee itselleen tuttua kaupunkia kanaaleineen ja polkupyörineen, huumeruiskuineen, tyttökatuineen ja historian haamuineen. Kaupunki jää Kertun lähdettyä ennalleen, mutta Tampereen tyttö on muuttunut. Hän ja Anne Frank ovat jakaneet yhteisen salaisuuden. Kotona odottaa vuosisadan yllätys.
Dating / Problems / Sexual identity / Exploration / Girls / Lesbianism / Tours / Mothers / Daughters / Amsterdam

Nora Strömman: Det är du, inte jag (Schildts & Söderströms Ab, 2015)

Jag blev rejält besviken – det var den snälla versionen. Verkligheten var att jag började storgråta och skrek åt pappa att han var oduglig som förälder för att han inte lyckats ordna en arbetsplats. För alla i världen vet att det inte går att få sommarjobb utan kontakter. Ett par månaders trygg inkomst hade jag tagit för givet, och planerat att använda på en semesterresa med Emma och Andrea. Med en veckopeng på tio euro skulle jag få vänta på den resan tills jag blev kremerad. För att sommarplanerna inte ska gå i stöpet tar Linn värvning som matros på pappas kompis Björns segelbåt. Jobbet är inte drömmen, men lönen är det. Så går turen mot Köpenhamn. Linn lagar mat i kajutan, låter sig motvilligt roas av Björns historier om kvällarna, och försöker stå ut med att han daskar henne på rumpan. Sen går allt överstyr.Nora Strömman skriver rappt och uppkäftigt. Det handlar om vad man är beredd att göra för att komma till Rhodos. Men det handlar också om en het pojke som bjuder på glass på Gotland, och om förälskelse.
Girls / Teenagers / Summer job / Boyfriends / Disappointment / Sailing-boats / Sexual harassment / Alcohol / Copenhagen / Gotland / Rhodes / Helsinki  

Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta (Karisto, 2016)

Kauhutarinoiden kokoelma nuorille pelottaa ja naurattaa. Zombeja, aaveita ja mörköjä ei ole olemassa! …Eihän? No, Uhriniituntakaisen kylässä ei aina voi olla varma… Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta on yhtä aikaa karmea, kaunis ja ilkikurinen tarinakokoelma nuorille. Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä pahemmalta. Pikajunaan 214 nousee mummolaan matkustavien Irinan ja Toivon lisäksi laiha nainen, jolla on hyönteismäiset silmälasit. Tivolin onnenonginnasta voitettu nukke ei taida olla ihan tavallinen… Kirjan tarinat säikyttävät, hihityttävät ja käsittelevät pinnan alla monia nuoria ahdistavia asioita, kuten koulukiusaamista, vanhempien eroa ja yksinäisyyttä.
Ghost stories / Horror literature

 

 

Terhi Rannela: Jäämeri, jäähyväiset ja minä (Otava, 2011)

Bensa tuoksuu, moottoritie on tulikuuma, kesä kaunis ja minä olen rakastunut mies, kirjoittaa 17-vuotias Ilari matkapäiväkirjaansa. Ilarilla on kyllä kokemusta niin rullaavista ajopeleistä kuin rakkaudestakin, mutta nyt ei alla olekaan pyörätuoli Apollo eikä lemmen kohteena kukaan tutuista luokkakavereista. Ilari on lähdössä veljensä Valtterin ja kaveriensa Kertun ja Miran kanssa Thelma & Louise -henkiselle roadtripille kauas pohjoiseen. Tarkoitus on koluta Suomen Lappia ja Pohjois-Norjaa, silittää poroja, uida Jäämeressä, nukkua teltassa… Ja mikä tärkeintä: tavata silmästä silmään netti-ihastus, hurmaava Heta. Satoihin kilometreihin mahtuu rakkauden ja upeiden maisemien lisäksi riitaa ja rahapulaa ja sateisia leirintäalueita. Kaiken lisäksi Ilarille on käydä huonosti. Ja miksi Heta ikään kuin jättää jäähyväisiä kaikelle, vaikka he ovat vasta tutustuneet?
Travel diary / Love / Road Trip / Lapland / Arctic Ocean / Camping / Goodbye

 

 

Tuija Lehtinen: Laura kielikurssilla (Otava, 2013)

Enää kolme päivää kesätyötä, sitten juhannus – ja juhannuksen jälkeen Englantiin! Kesästä tulisi upea! Lauran elämä on mallillaan. Peruskoulu on ohi, syksyllä alkaisi lukio. Mutta jännittävin on edessä: Laura on lähdössä parhaan ystävänsä Jennan kanssa kielikurssille Englannin Bournemouthiin! Kurssilla on nuoria eri puolilta maailmaa, ja arvata saattaa, että toimintaa riittää ja kommelluksiakin sattuu. Jenna rakastuu tapansa mukaan taas kerran kuolettavasti, eikä Laurakaan ole aivan immuuni ryhmänsä pojille. Varsinkin Jan, tummasilmäinen tsekki, saa sydämen läpättämään…
Summer / Language courses / Friends / Falling in love / UK

 

 

Leena Kotila: Laura matkustaa Australiaan – nuortenromaani (Nordbooks, 2015)

Laura Vainio, on Kaisaniemen Koulun ysiluokkalainen ja käy myös Kansallisoopperan Balettikoulua. Laura on hitaasti kehittynyt Asperger-tyttö, jonka lahjakkuus näyttäytyy klassisessa baletissa. Epäonnekseen hän on syntynyt vuoden viimeisenä päivänä – on siis luokkatovereitaan oikeastaan vuoden nuorempi. Laura on topakka tyttö ja pitää tarmokkaasti puoliaan, paha vain, ettei hän aina muista milloin ollaan balettitunnilla, milloin kotona jossa tappelu pikkuveljen kanssa kuuluu arkipäivään. Lauran ohella tärkeässä roolissa nähdään luokkatoveri Markus, joka niinikään saa stipendin ulkomaiseen oppilaitokseen. Internaattikoulussa sopeutuminen ei suju mutkitta, kateus ja kilpailunhalu häiritsevät ilmapiiriä, ja tietenkin rakastutaan mahdollisimman väärään henkilöön. Baletin lumo saa kuitenkin pääroolin, etenkin kun koreografialinjan krooninen epäonnistuja Nathan löytää Sibeliuksen musiikista jotakin aina etsimäänsä, ja saa ilmaisun kaipaukselleen neljännestä sinfoniasta. Traagisin on lääkärin tehtävä kertoa nuorelle, ettei kasvun myötä näyttäytyvä todellinen ruumiinrakenne sovellu klassiseen balettiin, jota nuoret opiskelevat pääaineenaan. Se merkitsee baletista luopumista, ja nuoret keksivät jos mitä konsteja välttyäkseen tältä tuomiolta. Kun nuoret palaavat kotiin on Markus muuttanut käsityksensä Laurasta kokonaan. Edessä on pyrkiminen ammattilaislinjalle. Kaivattujen Suomen ystävien tilalla herää haikea ikävä Sydneyn kouluun, ja edessä puurtaminen peruskoulun loppuun suorittamiseksi ja miettiminen: Palatako sittenkin syksyllä takaisin? Tanssin osuuden kirjoissa on tarkastanut klassisen baletin opettaja Arja Tervo. Leena Kotila on helsinkiläinen psykiatri ja tietokirjailija.
Hobbies / Ballet / Tours / Adaptation / Problems / Bans / Dance / Dancers / Schools / Boarding Schools / Australia 

Antti Halme: Mafiakesä (Otava, 2017)

Koukuttavaa jännitystä, vauhtia ja huumoria Sisilian huikeissa maisemissa. 16-vuotias Arttu lähtee rapututkijaisänsä mukana kuukaudeksi Sisiliaan mielessään kristallinkirkkaat vedet ja sitruunapuut. Rannalla hän pelastaa pulaan joutuneen tytön, mutta huomaa sotkeutuneensa vaarallisiin kuvioihin. Tunnelma lomaparatiisissa muuttuu vähitellen yhä uhkaavammaksi.
Tours / Helping / Unknown / Girls / Secrets / Crime / Investigators / Fathers / Young / Teenagers / Sicily / Italy

 

 

 

Tuija Lehtinen: Rebekka – Tuulimyllyjä ja tulppaaneja (Otava, 2013)

Rebekka odottaa ysiluokan kevättä ristiriitaisin tuntein. Ihanaa, että peruskoulu viimeinkin loppuu, mutta kavereita, hauskoja retkiä, tapahtumia ja opettajiakin tulee varmasti ikävä. Onneksi Rebekalla riittää tekemistä, luokkaretkeilyä Pietariin ja isoveljen, Mossun, hakemista Hollanista koko perheen voimin. Ja heti sen jälkeen selviää, toteutuuko Rebekan unelma – pääseekö hän hakemaansa kouluun.
Girl books / School novels / Series / Closing / Elementary School / Junior High School / Class trips / Summer resort / Friendship / Schoolchildren 

 

 

 

Mariel Pietarinen: Saariston suolaiset kyyneleet (Kvaliti, 2014)

Kokonainen viikko erossa parhaasta ystävästä Mintusta ja rakkaasta hoitohevosesta Fiasta! 13 -vuotias Linda ei voi uskoa surkeaa tuuriaan, kun hänen perheensä voittaa matkan Turun saaristossa sijaitsevaan lomakartanoon. Nyt hän joutuu luopumaan unelmiensa mahdollisuudesta toimia avustajana kesän alkeisratsastusleirillä. Lomaviikosta saarella tulisi taatusti tylsääkin tylsempi. Niin Linda luuli, ennen kuin tutustui tuikkivasilmäiseen Joonataniin ja tämän siskoon Susanneen. Pian tarina 65 vuotta sitten saarella tapahtuneesta tragediasta saa Lindan valtaansa. Mitä tapahtui kauniille kartanontyttärelle Marianille ja tämän upealle täysverihevoselle Serafinalle? Miksi saarella ei enää nykyään suostuta edes puhumaan hevosista? Kun Linda vaipuu uneen, lähtee musta hevonen laukkaamaan tumma hahmo selässään. Heillä on jotakin kerrottavaa… Kirjailija Mariel Pietarinen on musiikin- ja luokanopettaja, jolla on kokemusta hevosista ja ratsastuksesta vuodesta 1998 asti. Saariston suolaiset kyyneleet on hänen esikoisteoksensa, joka aloittaa kirjasarjan Kavionjälkiä sydämessä.
Summer holiday / Past / Secrets / Estates

Jyri Paretskoi: Shell’s Angels ja Kalajoen hiekat (Karisto, 2014)

Rudilla on rakkaushuolia: Hanna-ihastus on lähtenyt kesätöidensä päätyttyä pois paikkakunnalta, kauas Kalajoelle. Tässähän on selvä tehtävä mopojengi Shell’s Anglesille, ja niin Rudi, Henri ja Samu polkaisevat moponsa käyntiin ja lähtevät kesäiselle road tripille kohti Kalajokea. Ja kun tämä poikakolmikko on kyseessä, ei perille päästä ilman muutamaakin jekkua ja kommellusta…
Friendship / Boys / Mopeds / Tours / T-Shirts / Girlfriends / Dating / Moped / Gangs

 

 

 

 

Eero Ojanen: Suuri suomalainen kummituskirja – Kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen (Minerva Kustannus, 2016)

Yliluonnolliset ilmiöt ja kummitukset elävät edelleen vahvasti suomalaisessa kertomusperinteessä. Kirjailija Eero Ojanen on koonnut hyytävimmistä suomalaisista kummitustarinoista kiehtovan kirjan. Hyvistä tarinoista on monenlaisia versioita. Näihin kohtaamisiin on kuitenkin perinteisesti liittynyt tunne siitä, että tässä paikassa on jotain selittämätöntä, täällä on joku muukin kuin minä. Tavallisesti tarinoiden keskushahmona on kuollut ihminen, joka jostain syystä ja jossain muodossa on jäänyt elävien keskelle. Kummitus voi olla joku hyvin tiedossa oleva henkilö, kuten talon entinen asukas tai muuten tiettyyn paikkaan sidoksissa oleva persoona. Usein kummitus liittyy jollain tavalla selvittämättömiin asioihin, rikokseen tai muuten äkkinäiseen kuolemaan. Mutta kummitus voi olla myös sanansaattaja, vainaja joka tulee vielä kerran kuolemansa jälkeen tervehtimään läheisiä ihmisiä ja tuttuja paikkoja. Kummitus voi myös ilmoittaa jostain tulevasta tapahtumasta tai varoittaa etukäteen vaarallisesta tilanteesta, vaikkapa siitä, että joku läheinen ihminen on juuri sillä hetkellä kuollut.
Ghosts / Paranormal phenomena / Folklore / Folktales / Beliefs / Finland

 

About the blogger:

Hanna Roslöf is 29-year-old NUBB’s editor and freshly graduated librarian from Finland. She has lot on her plate doing things that she love: reading, singing, acting, knitting, she’s also a vice chairman on an association that help the progress of different performing arts. You can also find her from her own blog The Wonderful World of Lilli

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *