Flukten av Torborg Igland og Amund Hestsveen

Wow! Jeg var ikke helt forberedt på en slik intens fortelling. Dette er rett og slett en veldig spennende og godt skrevet science fiction-roman.

Innlegget ble opprinnelig publisert på Tulleruska’s World.

Etter seksårskrigen ble Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island til staten Skandia. 60 år har gått og de kulturer og identiteter som en gang var, er utslettet og erstattet av et jerngrep. De fleste barn bor i dormer og konkurransen for å bli den beste er stor. De beste kan bli plukket ut til offiserstrening og et privilegert liv. Kodak, Livni og Jor oppdager en grusom hemmelighet. En hemmelighet lederne av Skandia ikke vil skal komme ut…

(Foto: Gyldendal)

(Foto: Gyldendal)

En skikkelig dystopi på høyde med de andre velkjente dystopiene (for eksempel Hunger games, The giver, 1984).

Det er et totalitært regime vi møter. Jeg tenkte stadig på Hitler og nazistene og Nord-Korea, mens jeg leste. Forfatterne har virkelig klart å skape en klaustrofobisk verden. En verden jeg sakte ble kjent med og ikke likte. Jeg er glad jeg bor i et land med “demokratityranni” og “opplysningstyranni” og ikke i det angiverglade og gjennomkontrollerte Skandia.

Hovedpersonene var også med på å trekke opp en allerede spennende historie. Jeg ble engasjert i livene deres og veldig glad i dem. Det var fascinerende lesning om hvordan de ble oppdratt til lydighet, men allikevel valgte å tenke og handle selv med de grusomme truslene henges over hodene.

Dette er første bok i en trilogi og jeg gleder meg til de to nestene bøkene. For en historie! Boka hadde gjort som en tv-serie/film om man hadde vært tro mot handlingen og ikke funnet på ting.

Av en eller annen grunn så synes jeg Over the sea med Frøder er en beskrivende sang på den følelsen boka gir meg. Det en stemning i sangen og teksten som passer så godt til boka.

Tittel: Beta 1 : Flukten
Forfatter: Torborg Igland og Amund Hestsveen
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Språk: Norsk
Sider: 488

Om bloggeren Tulleruska: Jeg er 1982-modell. Jobber til daglig som ungdomsbibliotekar. Lesegleden min ble for alvor vekket med Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo og siden har fantasy vært en av favorittsjangrene mine. Er også glad i science fiction/dystopier, psykologiske romaner, spenning og mysterier, ungdomsromaner (mye bra gis ut) og mye annet både skjønnlitteratur og fag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *