Om skriving: Jesper Wung Sung

 

Forfatter Elen Betanzo intervjuer skandinaviske forfattere. Dette er det andre i en serie blogginnlegg på ubok.no der Elen Betanzo stiller spørsmål til forfatterkolleger i våre naboland.

Spenningen er bokens blod, og fortellerstemmen bokens hjerte. Sånn ser i hvert fall den danske forfatteren Jesper Wung-Sung på det. Her forteller han mer om skriving og om en av sine siste ungdomsbøker, Kopierne.

 

Kopierne er nesten umulig å legge fra seg! Hvordan jobber du med spenning når du skriver? Og er spenning viktig for deg i bøkene dine?

Spænding er vigtigt; den er blodet, der flyder gennem årene på fortællingen. Men for mig indeholder selv den mindste menneskelige interaktion et element af spænding. Det er blot et spørgsmål om at fornemme den – og formidle den for læseren.

 

Kan du fortelle litt om hvordan du fikk ideen til Kopierne

Udgangspunktet var to spørgsmål: Hvad gør et menneske til et menneske? (Og ikke fx et dyr eller en robot). Hvad gør mig til det individ, jeg er? (Og dig til det, du er.) Endelig følte jeg et behov for at gøre op med min årelange opfattelse af frihed og selvstændighed, fordi den i sidste ende jo er baseret på omverdenens accept og anerkendelse (fx af mig som forfatter). Det spørgsmål, som Kopierne dermed rejser, er: Hvad gør man, når omverdenen fornægter ens eksistens?

Hvilket forhold har du til språk og fortellerstemme?

Fortællerstemmen er helt afgørende. Før hver ny bog leder jeg efter et greb og en indfaldsvinkel. Indfaldsvinklen er der, hvor historien fortælles fra. Grebet er den måde, som historien fortælles på. Hvis spændingen er blodet, så er fortællerstemmen bogens hjerte.

Vil du si at du har et litterært prosjekt?

Sammen med læseren at diskutere, hvad et mennesker er, hvilket vilkår det er underlagt, og hvilke muligheder det har. Grundlæggende tror jeg vel på, at det kan være vejen til et bedre liv for den enkelte og en bedre verden for os alle …

 

Hvordan skiller det å skrive for ungdom seg fra det å skrive for voksne, for eksempel? 

Der er ingen forskel. Litterært stræber jeg efter sandhed, om jeg skriver for unge eller voksne. Det er højst et spørgsmål om rammerne for den samme diskusion – at man fx vælger en ung hovedperson – og horisont – i en ungdomsbog. Man skal ikke undervurdere unge mennesker. Jeg tror på, at de kan og tør læse det, som er både krævende og hårdt.Hvem er dine forfatterforbilder?
Jeg har utallige, men vender konstant tilbage til Kafka, Fante, Hemingway, Kleist, McCarthy og Tom Kristensen.

Hva er favorittboka di? 

Franz Kafka: Slottet.

Hva hører du på når du skriver?

Intet. Foretrækker stilhed.

Hva er ditt beste skrivetips? 

Øv dig i at være ærlig i forhold til det du skriver (dette er vigtigere end talent!). Hvis du lærer at være ærlig, behøver du ikke andre råd.

 

 

Jesper Wung-Sung
Dansk forfatter, født 1971.
Har utgitt en lang rekke bøker for både barn, ungdom og voksne. Noen av hans seneste bøker for ungdom er Kopierne(2010), Den sidste henrettelse (2010) og Tretten tynde teenagere (2011).
Har blant annet vunnet Kulturministeriets Børne- og ungdombogspris 2010 for Kopierne og Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris 2011.

Les mer på hans hjemmeside

Først publisert på ubok.no 19. september 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *