Selma & Louise av Camilla Otterlei

selma & louiseDenne boka la jeg merke til utelukkende på grunn av tittelen. Ikke at jeg er noen stor fan av Thelma & Louise (1991), det er faktisk en mannsalder siden jeg så den og jeg husker den bare helt vagt. Likevel vakte boktittelen min nysgjerrighet, og selv om jeg fryktet at forfatteren skulle slenge ut med referanser til filmen uten å fortelle hva den handler om, kastet jeg meg over boka. Og det var jo fint, for den er faktisk veldig god. Og i tilfelle du skulle lure, boka er utstyrt med et kort handlingsreferat av Thelma & Louise, så du trenger ikke se filmen før du leser boka…

Hovedpersonen i Selma & Louise er Hildegard, eller Hilde som hun helst kaller seg. Hilde er 15 år, går på ungdomsskolen og er ikke spesielt lykkelig i livet sitt. Bestevenninna har sviktet henne, hun er frosset ut av fellesskapet, har ingen venner og er i tillegg belemret med ei kontrollerende mor og en tøffel av en far. Hun overlever på ren vilje og gleder seg febrilsk til sommerferien når kusina i Bergen, Selma, skal komme på besøk.

Sommerferien starter, Selma kommer, men det viser seg snart at hun har forandret seg. Selma er i opprør, har en kjæreste på 29 og bryter alle reglene som kan brytes. Så egentlig er det nok action allerede før Selma finner ut at hun og Hilde skal tjuvlåne bilen til tanta og kjøre til Voss…

Selma & Louise er skrevet i førsteperson og det er Hilde som fungerer som forteller. Språket i boka er muntlig, med en god del slang, og passer godt til settinga. Person- og miljøskildringene er gode, og selv om historien kanskje mangler litt dybde, tar boka opp et viktig tema, nemlig mobbing. Kort sagt er Selma & Louise ei litt røff ungdomsbok med et veldig godt driv, den er også ei flott reiseskildring med personer som modnes underveis. Jeg likte boka veldig godt, leste den ut i et jafs og jeg anbefaler den med glede videre.

Litt om forfatteren: Camilla Otterlei (1980) er forfatter og frilansjournalist. Hun debuterte i 2009 med barneboka Klara og verdens fineste Pekal, som ble etterfulgt av Klara og gangsterklubben. Selma & Louise er hennes første ungdomsbok.

Denne bloggposten er opprinnelig skrevet av Kari, som driver bloggen Karis Bokprat.

Kari Brenden-Bech jobber til daglig som bibliotekar på videregående skole og har hovedfag i russisk språk og litteratur. Hun leser mest ungdomsbøker og samtidslitteratur, særlig norsk skjønnlitteratur. Kari blogger også for skolens bibliotekblogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *