Hyperpubertet av Vera Michaelsen

hyperpubertetDen morsomste ungdomsboka jeg har lest på norsk så langt. Hyperpubertet av Vera Michaelsen er en lettlest og litt sprø historie om puberteten, selvtillit, ensomhet og  bruk av sosiale medier.

 

Vera Michaelsen

Vera Michaelsen nærmer seg 40 år. I løpet av sin karriere, så langt, har hun rukket mye.  Jeg

kan nevne at hun har jobbet med film, tv, som skribent for Aftenposten, forfatter av sakprosa for både barn og voksne og at hun nå er daglig leder for Den kulturelle skolesekken.

Ned med død og fordervelse

Norske ungdomsbøker har for meg lenge vært synonymt tragedier, død, sykdom og depresjoner. Viktige tema, ja, men jeg mener det bør finnes litt av alt. Det gode og det onde må være i balanse. Den regelen kan anvendes til så mangt, ikke bare innenfor fantasysjangeren. Vera Michaelsen kommer med en bok som får leseren til å le og smile. Det er ikke det at Vera ikke tar opp alvorlige saker i sin første ungdomsroman, for det gjør hun. Men hun bruker humor som et vellykket virkemiddel.

Hyperpubertet er lik kaos

Puberteten kan være skremmende og kaotisk. Den kan oppleves som et lyn fra klar himmel, kroppen lever sitt eget liv. Ekstra ille er det da for den som blir rammet av hyperpubertet. Kviser som lyser. Pupper som reagerer med vann, plutselig er de på størrelse med meloner. Heldigvis er dette fiksjon. Noen kan kanskje argumentere med at dette høres tåpelig ut, men det fungerer godt når man ser hele historien under ett.

Ingen kommer til å tro meg hvis jeg sier at jeg er blitt angrepet av utenomjordiske. Jeg tror det nesten ikke selv engang, men enn så lenge er det den beste teorien.

Sosiale medier

Blogg, hjemmesider, YouTube, Facebook, Twitter, Google +, Tumbler – you name it. Hyperpubertet er vanskelig nok å hanskes med i seg selv. Det blir selvsagt ikke enklere når bokens hovedperson, Camilla, oppdager at de selverklært gode venninnene filmer henne i smug. Alt legges ut på nett, plutselig er Camilla verdensberømt for de pinlige tingene som har hendt henne. Mot sin vilje.

Når det private og personlige blir offentlig

Moren til Camilla er først opptatt av at datteren skal si sin mening om ting. Dette endrer seg så fort mulighetene om penger byr seg. Her snakker vi om en form for psykisk overgrep. Camilla ble totalt overkjørt, jeg fikk lyst til ringe barnevernet. Heldigvis finnes det en voksenperson som står i kontrast til moren. En person som står opp for Camillas rett til å være ung uten hele verden som tilskuere. Det hele er litt satt på spissen. Når det er sagt finnes garantert foreldre som får skylapper på dersom det er snakk om å tjene penger på ungdommen.

Utvikling

Camilla forandrer seg gjennom romanens løp. Hun går fra å være en usikker jente som tenker at venner er det viktigste, uansett hvordan de oppfører seg mot deg og blir en jente som tør å si hva hun mener, når det trengs. Venner er selvsagt veldig viktig, men ikke for enhver pris.

Livet på Internett i 2013

Livet i 2013 foregår like mye på nett som på rommet med gode venner. Det gjelder både fine opplevelser og mobbing. Da er det viktig at man respekterer hverandres grenser. Ikke alt egner seg på trykk, spesielt ikke dersom personen som havner på nett ikke har samtykket.

Aktuell ungdomsbok

Michaelsen har altså skrevet en bok som jeg vil si er brennaktuell her og nå. Den handler om samtiden, slik det er å vokse opp i vår digitale tidsalder, for dagens ungdom. Om den vil overleve inn i fremtiden er jeg usikker på. Når det er sagt vil jeg si at boken skildrer godt hvor ekstremt det kan bli, når sosiale medier er en del av hverdagslivet til de fleste norske ungdommer. Boken gir et bilde av noe som kunne ha skjedd med et ungt menneske i 2013. Minus puppene!

Litt forelskelse skader sjelden

Man må selvsagt ikke ha med en forelskelse når man skriver en ungdomsbok. Men ut i fra egen erfaring kan jeg bare si at jeg var ekstremt mye forelska da jeg var på Camillas alder, så det føles helt naturlig at det er en gryende forelskelse her. Kan jeg få si at jeg digger kyssescenene? Kleint, flaut, hormonelt og berusende (alkoholfri beruselse dersom det var noen tvil)!

Denne bloggposten er opprinnelig skrevet av Mari, som driver bloggen «Flukten fra virkeligheten», den engelske bloggen «Escape In a Book» og den norske bokbloggerportalen Bokblogger.no

Mari er en 30 år gammel jente som elsker å lese. I ungdomslitteraturen er så mange sterke, ekte følelser i sving, og leseropplevelsene er ofte ganske intense. Akkurat slik som det er å være ung. Mari er aktiv i NUBBs ressursgruppe.