[Top three] – Kirsti Kuronen recommends her favorite young adult novels

The following blog post is available in Finnish and English. Finnish author Kirsti Kuronen presents her favorite Finnish young adult novels. Continue reading to discover some great literature for young adults from the land of thousand lakes, Finland.

kimmelVilja-Tuulia Huotarinen: Kimmel (Kimmel) Karisto 2014 

I enjoyed this story about a world saving girl called Kimmel. She flies all over the planet with her pink airplane and interactive Nightbook. During her tour Kimmel meets 11 interesting girls with fascinating personalities and some problems to solve.

I love Huotarinen’s beautiful language and rhythm, her novel is full of honesty and it dives deep into the world of girls. Huotarinen writes brightly and without any limits, she is as fearless as her main character Kimmel.

 

 

 

Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja (1 ‰ Stories) Otava 2012 08YZ_yhden_promillen_kansi.indd
This collection of short stories is dedicated to “everyone who is brave enough to resist peer pressure”. There are 19 stories in the book, and drinking alcohol plays some kind of role in each story. The book is not focusing only on what is obvious, it is more about those miserable and indirect effects of using alcohol.
Rannela does not try to teach or moralize, she just shows the reality by telling touching stories, both sad and hopeful ones.

 

jatois
 

Salla Simukka: Jäljellä (One Left) & Toisaalla (Elsewhere) Tammi 2012
This pair of dystopian novels might be the tiniest puzzle in the world, only two pieces – but what kind of pieces! In the beginning of the first part,Jäljellä, 15 years old Emmi wakes up only to find out that she is alone in her neighborhood, all the other people are gone. Is she the only one left? What is going on? Simukka doesn’t give solutions in the first book, so the reader is forced to start the second part right away.
The second book,Toisaalla, tells the same story from Samuel’s point of view, and finally completes the puzzle by giving answers for the mystery.
Simukka has on extraordinary skill to run the plot and create thrilling hooks for readers.

Photo: Suvi Roiko

Photo: Suvi Roiko

Kirsti Kuronen (b. 1966) is a Finnish author. She has written almost 20 books for all ages, both novels and poetry. She got the Topelius Prize in 2011 for her youth novel Piruettiystävyys (Pirouette Friends) Karisto 2010. Visit Kirsti’s blog to read more about her and her writing.
Kuronen’s latest book Paha puuska (A Bad Temper), Karisto 2015, is a story about the suicide of a teenaged boy, and about his sister’s sorrow and surviving through the first year. Lauri committed suicide by going under the train, and Hilla tries to find out his motive. She sits on a stone in the woods having merciless conversations with her dead brother. Was it my fault? Did Lauri really want to die? Maybe he just had a sudden bad temper? Was it a terrible mistake?

Vilja-Tuulia Huotarinen: Kimmel (Karisto 2014)

Nautin tästä tarinasta, jossa maailmanpelastajatyttö Kimmel lentää ympäri maapalloa pinkillä lentokoneellaan interaktiivinen Yökirja kainalossaan. Matkalla Kimmel tapaa 11 kiinnostavaa tyttöä, joilla jokaisella on oma kiehtova luonteensa ja asioita puntaroitavaksi.
Rakastan Huotarisen kaunista kieltä ja rytmiä, hänen romaaninsa on täynnä rehellisyyttä ja sukeltaa syvälle tyttöjen maailmaan. Huotarinen kirjoittaa kirkkaasti, ilman mitään rajoja, hän on yhtä peloton kuin päähenkilönsä Kimmel.

Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja (Otava 2012)

Tämä novellikokoelma on omistettu “kaikille niille, joilla on rohkeutta vastustaa ryhmäpainetta”. Alkoholi kietoutuu tavalla tai toisella jokaiseen kirjan 19 kertomukseen. Kirja ei keskity pelkästään siihen, mikä erottuu pinnalle, vaan näyttää taitavasti myös alkoholinkäytön lohduttomat, välilliset vaikutukset.
Rannela ei yritä opettaa tai moralisoida vaan kertoo todenmakuisia ja liikuttavia tarinoita, sekä surullisia että toiveikkaita.

Salla Simukka: Jäljellä & Toisaalla (Tammi 2012)

Tämä dystooppinen romaanipari taitaa olla maailman pienin palapeli, vain kaksi palaa — mutta millaiset palat! Jäljellä-kirjan alussa 15-vuotias Emmi herää ja huomaa kaikkien muiden ihmisten kadonneen ympäriltään. Onko hän ainoa jäljellä? Mitä on tapahtunut? Simukka ei tarjoa ratkaisua ensimmäisessä osassa, lukijan on tartuttava heti toiseen osaan.
Toinen osa Toisaalla kertoo saman tarinan Samuelin näkökulmasta ja lopulta täydentää palapelin, antaa vastauksen mysteeriin.
Simukalla on ilmiömäinen taito kuljettaa juonta ja rakentaa kutkuttavia koukkuja lukijalle.

Kirsti Kuronen (s. 1966) on suomalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut parikymmentä teosta kaikenikäisille lukijoille, sekä proosaa että runoja. Hän sai Topelius-palkinnon 2011 nuortenromaanistaan Piruettiystävyys (Karisto 2010).
Kurosen viimeisin kirja Paha puuska (Karisto 2015) kertoo teini-ikäisen pojan itsemurhasta ja isosiskon surusta ja selviytymisestä. Lauri teki itsemurhan menemällä junan alle, Hilla tahtoo löytää syyn teolle. Hän istuu metsän kivellä ja käy armotonta keskustelua kuolleen veljensä kanssa. Oliko se minun syyni? Halusiko Lauri oikeasti kuolla? Ehkä se oli pelkkä paha puuska? Jos se olikin vahinko, silmitön turhuus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *