Om skriving: Sanne Näsling

[Foto: Caroline Tibell]

[Foto: Caroline Tibell]

”Kapitulera omedelbart eller dö” er debutboka di. Fortell litt om hvordan det var å debutere som forfatter!

Det känns fantastiskt fint att bli läst, men också overkligt. Det är en märklig känsla att människor du inte känner lägger ner tid på att läsa din text.

Hovedpersonene din, Mary og Lovely, er to femten år gamle jenter som jeg må innrømme at jeg ble skikkelig fan av i løpet av boka. Kan du fortelle litt om hvorfor det ble akkurat de to du skulle skrive om?

Jag ville gärna skriva om den där gränslösa vänskapen, den som utgör ett eget universum och överskuggar allt annat. Jag tror att många människor kan känna igen sig i den mäktiga känslan av att befinna sig som i en bubbla tillsammans med en annan person. Då blir vänskapen ett slags förälskelse, något som kan ta över en själv. Mary och Lovely är liksom sammanflätade, som två sidor av samma mynt. Det finns en oerhörd styrka – och en viss galenskap, men det är en fantastisk galenskap – i en sådan relation, där man hela tiden bekräftas och uppvaktas av den andra. Jag ville skriva om styrkan i vänskapen, och om en värld där två egentligen rätt vanliga tjejer står i absolut fokus. Men det är en berättelse som sker helt inifrån dem, därför känns de kanske inte alldeles ”vanliga”. Det var också viktigt för mig att skriva om flickighet – jag ville ladda flickrummet med den ilska som finns hos både Mary och Lovely. De är förbannade över hur världen kan behandla unga tjejer. När de ägnar sig åt ”flicklekar” – dagdrömmer, klär sig i tyll, kastar slängkyssar och strösslar ord som darling omkring sig – så är det också ett tecken på motstånd. Om världen säger ”Ni ska sminka er och vara söta” så svarar de liksom med att måla läpparna röda – sju varv, ett för varje dödssynd – som en krigsmålning. Jag är väldigt intresserade av det där som på samma gång är gulligt, överdrivet och argt. Där finns en sprängkraft.

Jeg elsker språket i “Kapitulera … “. Du overrasker med sære bilder, og måten Mary og Lovely snakker sammen på virker veldig gjennomarbeidet og naturlig, og derfor realistisk, på et vis. Hvordan jobbet du med språket i boka? Og hvordan vil du beskrive det?

Tack! Dialogerna och språket är egentligen själva utgångspunkten för boken. Jag har ”lekt” fram samtalen, som en improvisation. Och boken är berättad i jag-form utifrån Mary, så jag har gått in i hennes språk när jag skrivit. Det är mycket engelska insprängt i svenskan. Så pratar många i dag, och för Lovely och Mary blir engelskan en påminnelse om en annan plats dit de vill och kan ta sig tillsammans. Språket fungerar som ett klister mellan dem, bekräftar deras vänskap genom den interna jargongen, som är både våldsam och spröd på samma gång. Det är intressant tycker jag, hur de flesta människor kopplar på olika språk med olika personer. När man till exempel hör någon man känner väl prata i telefon så kan man oftast gissa vem den pratar med utifrån HUR den pratar. Marys och Lovelys dialoger utgår nästan alltid från att den ena föreslår något, öppnar upp för något och att den andra affirmerar, hakar på – liksom ja ja ja!

Har du noen nye bokprosjekter på gang?

Det har jag. Jag skriver på flera olika saker men inget är klart ännu, tyvärr.

Hva leser du akkurat nå?

Just nu läser jag ”Skuggland” av Jonas Brun, en barndomsskildring som utspelar sig på 80-talet. Jag tycker mycket om den.

Hvem er dine forfatterforbilder?

Jag har jättemånga. Monika Fagerholm, Eva-Stina Byggmästar, Inger Edelfeldt, Inger Christensen, Athena Farrokhzad, Barbro Lindgren, Virginia Woolf, Jessica Schiefauer, Mare Kandre, Aylin Bloch Boynukisa, Johannes Anyuru, Jean Genet, Åsa Nelvin … och så har jag många förebilder som ännu inte är publicerade, vänner som skriver.

Hva er favorittboka di?

En av många favoriter är Åsa Nelvins ”Gattet – sånger från barnasinnet”, en prosalyrisk barndomsskildring ur en sjuårig flickas perspektiv.

Hva hører du på når du skriver?

Det är väldigt olika, går inte att säga. Men när jag skrev ”Kapitulera … ” så lyssnade jag helt enkelt på den musiken Mary och Lovely lyssnar på. Indiepop. The Smiths, sånt.

Hva er ditt beste skrivetips?

Att omge sig med andra som skriver, kanske skriva ihop eller läsa varandra. Jag tror inte så mycket på det där med författarensamhet, det verkar mest trist tycker jag. Läsa mycket och prata med andra, det är mitt tips!

Om forfatteren:

Sanne Näsling:
Svensk forfatter og oversetter, født 1983.
Ga ut boken “Kapitulera omedelbart eller dö” i 2011.
For den vant hun debutantprisen Slangbellan i Sverige.
Hun har gått på den svenske forfatterskolen på Biskops-Arnö og har også studert litteraturvitenskap.
“Om skriving” er en serie hvor Elen Betanzo intervjuer skandinaviske forfattere. I tillegg til å selv være forfatter sitter Elen i redaksjonen på Ubok.no.

Dette intervjuet har tidligere blitt publisert på Ubok.no.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *