[Topp tre] Johanna Lindbäck anbefaler nordiske ungdomsbøker

Den svenske forfatteren Johanna Lindbäck, kjent for blant annet ungdomsromanene Välkommen hem og Som om jag frågat, gir deg i dag sine nordiske ungdomsbokfavoritter på NUBB. Visste du forresten at Johanna blogger på populære svenske bokbloggen Bokhora?

Click here for a short synopsis of this post in English.

pensum1. “Allt annet en pensum” av Harald Rosenlöw Eeg. Jag tror inte den finns översatt till svenska? Jag gillar allt Eeg skriver för det ofta kräver mycket tankekraft av en att klura ut vad som händer, det är alltid ganska krävande på ett bra och intressant sätt. Och så gillar jag hans karaktärer! Han är så väldigt duktig på att få liv i dem. Jag läste hans “Yatzy” för flera år sen och där finns det ju en lillebrorsa som är helt fantastisk.

frognerb2. “Natt på Frognerbadet” av Sverre Henmo. Har han slutat skriva egna böcker? Varför då?! Börja om, snälla Sverre Henmo!
Jag har lånat ut den här till min författarkompis Lisa Bjärbo för flera år sen och jag tänker jämt att jag måste be att få den tillbaka för jag vill läsa den igen. Den är så himla bra! Den handlar om en tonårskille som finner kärleken, och hur svårt det är att stå för den ibland när ens kompisar tycker annorlunda.
Så himla fint porträtt av den här killen också, man blir så förtjust i honom!
När jag skrev min bok “Som om jag frågat” tänkte jag mycket på “Natt på Frognerbadet”.

kanin3. Från den svenska utgivningen tipsar jag om Anna Höglunds “Om detta talar man endast med kaniner”. Det här är en bilderbok för unga och vuxna. Jag tycker man ska vara minst 12 år när man läser den här, för den är så stark. Och jättejättebra! Den skulle passa perfekt att läsa tillsammans i en klass. Det är inte mycket text att ta sig igenom, men gud vad man kommer att kunna diskutera saker!

Om forfatteren:

Foto: Jonas Hallqvist/Kulturrådet SE

Johanna Lindbäck. Foto: Jonas Hallqvist/Kulturrådet SE

Johannas senaste böcker heter “Lite ihop” och “Kanske ihop” och de är för ålder 9-12 och ges ut av Lilla Piratförlaget. Johanna skriver på litteratursajten bokhora.se och så är hon Sveriges nationella läsambassadör mellan 2013-2015.

In English:

In this article Swedish author Johanna Lindbäck recommends her top three Nordic young adult novels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *